Bensinlukt i Unbyn i Bodens kommun Foto: SVT/Arkiv

Bensinlukt i Unbyn

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal hushåll i Unbyn i Bodens kommun har anmält att det luktar bensin. En rad olika tester genomförs av tekniska förvaltningen men vad som orsakat bensinlukten är inte känt.

– Vi utgår från att det är ett utsläpp, säger Patrik Fahlén, enhetschef på Bodens VA-avdelning.

Analyser

VA-avdelningen på Bodens kommun har genomfört en rad analyser för att kunna spåra föroreningskällan. Resultat på de tagna proverna väntas nästa vecka. 

– Det är svårt att spåra källan genom att lukta sig fram till den, säger Parik Fahlén.

Röktest

Analyserna på proverna som är tagna kommer bättre att kunna visa var problemet har sitt ursprung. Det har gjorts röktest för att se om det finns ledningar som är felkopplade men så är inte fallet. För att minska påverkan för de boende är två brunnar försedda med ventilation, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– En ventilation av brunnar betyder att vi monterar skorstenar på dem för att avleda lukten från avloppssystemet. Lukt färdas med luften så hur det luktar beror på ventilationen i avloppssystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.