Först samlades demonstranterna på en bensinstation i Luleå. Sedan åkte de, tutandes, genom stan. Foto: SVT/Ellika NilssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bensinupproret i Luleå – här protesterar de mot bensinpriset

Publicerad

I dag samlades ett flertal personer på en bensinstation i Luleå för att protestera mot bensinpriset som de menar är alldeles för högt.

Protesterna är en del av det så kallade Bensinupproret 2.0 som startades för drygt två månader sedan av boråsare Janne Berglund och som i skrivande stund har över en halv miljon medlemmar på Facebook.

Tutade genom Luleå

Under lördagen protesterade människor runt om i Sverige mot bensinpriset och i Luleå samlades ett flertal personer på en bensinstation innan de åkte genom staden, tutandes, vilket du kan se i klippet ovan.

– Ja, vi var nöjda men vi hade önskat att fler tittat ut. Men det var något bilmöte kring Storheden och sedan var det ju Stadsmaran så det blev inte så jättemånga, säger Soile Vesterlund.

Några av plakaten från Bensinupproret i Luleå. Foto: SVT/Ellika Nilsson

”Det här påverkar inte klimatet”

Anhängare till Bensinupproret 2.0 vill att priset ska sänkas till runt tolv kronor per litern. Men deras önskan anses kontroversiell av vissa då hotet från klimatförändringarna blir allt tydligare.

– Vi anser att det här inte påverkar klimatet. För alla måste använda bilen för att komma till jobbet och speciellt vi som bor utanför staden och inte i Stockholm eller Göteborg. Vi har inte så mycket kommunikationer.

Hur tänker ni kring att det inte skulle påverka klimatet när vi vet att fossila bränslen gör just det?

– Det där kan man diskutera i evigheter. Men man måste komma på någon annan typ av bränsle som är miljövänligt. Man kan inte bara heller tro att nu ska alla ha elbilar, den möjligheten finns inte, säger Soile Vesterlund.

Fakta om bensinpriset

Visa

Bensinpriset vid pumpen består av flera delar. Dagspriset på cirka 17 kronor litern för 95-oktanig bensin kan beskrivas enligt följande, ungefärliga belopp:

Själva produkten kostar i dagsläget närmare fem kronor.

Bensinbolagens bruttomarginal, påslag, cirka 1:50 kronor.

Skatter (energiskatt och koldioxidskatt), 6:70 kronor (fast pris, oberoende av produktpriset).

Moms, en bit över tre kronor.

Källa: SPBI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer