Foto: Privat/TT/Faksimil

De driver bensinprotesten som samlar hundratusentals svenskar: ”Vi vill bli hörda”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals svenskar har samlat sig i Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0” för att protestera mot priset på drivmedel. Enligt Angelina och Peder Blohm Bokenhielm, som hjälper till att driva gruppen, är många av medlemmarna upprörda.
– Detta är en tunna med krut som bara väntar på att explodera, säger Peder till SVT Nyheter.

Janne Berglund från Borås startade Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” den 10 april. Ambitionen var att visa sitt missnöje med bensinpriset.

Mindre än en månad senare har gruppen närmare 200 000 medlemmar.

Tidigt engagerade sig Angelina Blohm Bokenhielm, 26, och hennes man Peder, 42, i gruppen. Nu hjälps de, Janne och ett antal moderatorer åt att hantera något som blivit mycket, mycket större än de vågat drömma om.

– Har du någonsin sett en plattform i Sverige där människor av olika kön, religion och politisk uppfattning alla är enade om en och samma sak? Jag törs säga att det är väldigt ovanligt, säger Peder Blohm Bokenhielm.

”Många är ensamstående kvinnor”

Med hjälp av Facebooks analysverktyg kan de se vilken typ av människor som hittat till gruppen – och merparten är kvinnor.

– Många av de här kvinnorna är ensamstående. Det är extra tufft för dem, de måste köra sina barn till olika aktiviteter. De kämpar dagligen med sin ekonomi, och när bensinpriset går upp så drabbas de mycket hårt, säger Angelina Blohm Bokenhielm.

”Bilägande är en klassfråga”

Paret känner väl igen sig i många av medlemmarnas upplevelser. Angelina arbetar som undersköterska, och Peder har nyligen varit sjukskriven.

– Bilägande i dag är en klassfråga. Vi bor en mil utanför Olofström i Blekinge och bussförbindelserna är jättedåliga. Vi kör säkert åtta mil om dagen. Det känns, säger Peder.

Vad är ambitionen med gruppen?

– Först och främst att vi ska få vår röst hörd. Jag känner att det verkligen inte blivit så. För fem år sedan när Socialdemokraterna kom till makten var deras vallöfte att de inte skulle röra bensinskatten. Sedan dess har det gått upp flera kronor litern. Det är ett perfekt exempel på hur folkets röst inte blir hörd. Vad hände med det löftet? säger Peder.

”Vi vill absolut inte ha kaos på gatorna”

Peder beskriver gruppen som en kruttunna, och menar att han får ägna mycket tid åt att lugna en del medlemmar.

– Vi vill absolut inte ha kaos på gatorna. Vi har sagt från dag ett att vi vill inte ses som samhällsfientliga, utan tvärtom samhällsvänliga. Vi uppmuntrar inte till egna aktioner. Vi vill bli hörda, men på rätt sätt. Inget våld, inga olagligheter.

Nu planerar de vad de beskriver som en fredlig manifestation på flera platser i landet. Ambitionen är tydlig: De anser att bensinpriset måste sänkas.

– Vi vill att politikerna öppnar ögonen lite, och lyssnar på folket. Alla börjar tröttna på det här, avslutar Angelina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför startade Janne bensinupproret. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer