Bergön kan få vindkraftpark

Publicerad

Vindkraftbolag vill bygga ett trettiotal nya vindkraftverk på Bergön i Kalix skärgård.

Om byggplanerna blir verklighet kan hela anläggningen omfatta 31 vindkraftverk och de största verken blir 200 meter höga.

Vindkraftparken är planerad att ligga på Bergöns södra sida. Ön är välkänd för sitt friluftsliv och många gäster besöker ön under sommaren. På öns norra sida finns två båthamnar och medlemmarna i Töre båtklubb tycker att placeringen av parken hamnat på rätt ställe.

-Landskapsbilden ändras men det måste den göra om man ska bygga, säger Lars Ekerljung, ordförande i Töre Båtklubb, som tror att folk kommer att vänja sig vid synen av vindkraftverken.

Många reaktioner
-Vi har fått både oväntat positiva reaktioner och även människor som inte är riktigt lika imponerade av våra planer. Det som det främst har handlat om är det rörliga friluftslivet. Det säger projektledare Weronica Ekholm, wpd Scandinavia AB.

Totalt kommer vindkraftparken att ge mer el än vad hela Kalix kommun förbrukar under ett år. Tidigast år 2015 kan beräknas elnätet kunna kopplas på.

Bolaget har sökt tillstånd enligt miljöbalken för vindkraftsanläggningen med tillhörande vägar och elektrisk utrustning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer