Bert Karlsson tror på återöppnande

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingföretagaren Bert Karlsson tror att Cape East i Haparanda kommer att öppnas snart igen – trots att boendet stängs vid månadsskiftet. Och flyktingarna själva vill bo kvar.

Bert Karlssons bolag Jokarjo driver flyktingboendet vid Cape East i Haparanda, men migrationsverket har sagt upp avtalet och verksamheten stängs vid månadsskiftet.

Och han tycker själv att myndigheten går för snabbt fram och att det är de boende som drabbas av den kommande flyttkarusellen.

Flyktingar i Norrbotten

Betalar för tomma platser

Motivet till uppsägningen av avtalet är att det är för få flyktingar på Cape East.

-De vill inte betala för 117 platser samtidigt som det bara bor 19 personer där, men det där hade verket kunnat lösa med omflyttningar i stället för att stänga verksamheten, säger han.

Håkan Hanzi, regionchef för migrationsverket, bekräftar de faktiska förhållandena och säger så här:

-Vi betalar för tomma platser och det är en av konstruktionerna med korta avtal. Vi måste ha platser i beredskap och entreprenörerna får en rimlig ersättning för det. Men om behoven inte finns just nu, som i Cape Easts fall, så måste vi säga upp platserna.

Kör vidare

Bert Karlssons bolag är med i nästa upphandling om platser och han tror sig veta hur det går för Cape East.

-Det blir en förlängning. Det kommer besked om det nästa vecka. Vi kommer att köra vidare, men det blir kanske ett litet uppehåll, säger han.. 

Och Håkan Hanzi medger att det kan bli så.

-En upphandling kan avslutas och påbörjas igen. Det beror på hur avtalet ser ut. Det här bolaget kan komma i fråga för ett nytt avtal, men det är en central fråga för verket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Norrbotten

Mer i ämnet