Hunden på bilden har inget med artikeln att göra Foto: SVT

Efter anmälan – 19 hundar omhändertagna i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Länsstyrelsen fått in en anmälan om att 19 hundar hos en man i Gällivare vanvårdades gjorde Länsstyrelsen ett hembesök. Efter besöket fattades beslut om ett omedelbart omhändertagande av hundarna.

Det var i februari som en anmälan om att hundarna kom till Länsstyrelsen. Enligt anmälan hölls hundarna i en byggnad på 2 x 5 meter där de fick vara från kväll en dag till eftermiddag nästa dag utan att rastas. Det innebar enligt anmälaren att hundarna vistades i sin egen avföring och var väldigt smutsiga. Anmälaren uppgav också att hundarna endast kom ut en timme om dagen och att de inte aktiverades.

Länsstyrelsen gjorde då ett besök hos mannen och konstaterade att alla hundar var smutsiga i pälsarna och att de burar de vistades i, med bädd av spån, var täckta av urin och bajs. Det konstaterades också att en hund var mager och sjuk.

Länsstyrelsen tog beslutet att hundarna omedelbart skulle omhändertas eftersom de utsatts för lidande. Enligt Länsstyrelsens beslut ska hundarna så snart det kan ske säljas, överlåtas eller avlivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.