Bild från Pite Havsbad. Foto: Erik Simander / TT

Besöksnäringen i norr på väg mot rekordsiffror

Publicerad

Besöksnäringen i norr kan vara på väg mot rekordsiffror. Preliminära siffror från SCB indikerar att antalet gästnätter i norra Norrland under juni månad kan vara den högsta noteringen någonsin.

Siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) pekar mot att antalet preliminära gästnätter i regionen Swedish Lapland, som innefattar Norrbottens län samt Skellefteå och Sorsele kommun, har ökat med sju procent under juni månad jämfört med 2017. Sett över första halvåret ska besöksnäringen ha ökat med åtta procent jämfört med förra året.

– Vi ser med optimism fram emot de slutgiltiga sommarsiffrorna, fortsätter det i den här takten har vi en riktig rekordsommar att se fram emot i antalet gästnätter, säger Petronella Modin, tf. VD på Swedish Lapland Visitors Board i ett pressmeddelande.

Kusten ökar mest

Den största ökningen i juni kommer från kustkommunerna, där exempelvis Piteå redovisar en preliminär ökning på 17 procent för juni månad.

– Vi har aldrig haft så många dagsbesökare och boende som i år. Vi kommer att landa i en ökning på över tio procent i sommar – vår tredje rekordsommar i rad, säger Tobias Lindfors, ordförande på Pite Havsbad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer