Betalvägg kritiseras

Publicerad

Idag började tidningarna i länet ta betalt för artiklar på webben

Nu är det inte längre gratis att läsa  Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren och Piteåtidningen på webben. Något som omedelbart fick kritik.

Gert Frost driver ett eget kommunikationsföretag. Han anser att beslutet att ta betalt för nyheter på webben är kortsiktigt och innebär att ta del av informationen.

– Man stänger ute folk.Ungdomar har helt andra mediavanor och kommer att söka uppgifter någon annanstans än hos tidningarna, säger han.

Nödvändigt enligt tidningsledningen

Enligt tidningsledningarna är det här nödvändigt för att också i framtiden ha resurser till en bra journalistik. Det är också mest rättvist att alla får betala – oavsett hur man tar del av materialet:

– Vi har tagit betalt för papperstidningen i 95 år, säger Norrländskans chefredaktör Kalle Sandhammar. Det här är nödvändigt för att kunna bedriva en bra lokal bevakning.

Södra Sverige missar Norrbotten

Gert Frost anser att det här också innebär att samhällsdebatten begränsas:

– Folk i södra Sverige kommer inte att kunna läsa våra tidningar eftersom dom naturligtvis inte prenumererar. Vi här uppe kommer inte heller att kunna använda oss av tidningar söderut om dom också börjar ta betalt.

– Jag tror det är precis tvärtom, säger Kalle Sandhammar. Det är ett sätt att säkra samhällsdebatten i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer