Foto: TT/SVT

Betydande lavinfara i Abisko- och Riksgränsfjällen

Publicerad

Under fredagen gick en lavin över en del av den statliga vinterleden Nikkaluokta-Sitasjaure, cirka tre kilometer väster om Kungsleden mellan Singi och Sälka. På lavinprognosers hemsida varnar man för betydande lavinfara.

Lavinen har gått i Cuhcavággi mellan Tjäktjavagge och Hukejaure. Cirka 150 meter av ledmarkeringen har försvunnit där, och det är besvärligt att ta sig förbi lavinområdet, det skriver Länsstyrelsen i Norrbotten.

lavinprognoser.se framgår det att det under fredag eftermiddag rådde en klass 3-varning för betydande lavinfara för Abisko- och Riksgränsfjällen.Orsaken till faran är djupt begravda svagheter.

Omöjligt att se med blotta ögat

Det står också också att det här lavinproblemet är omöjligt att se med blotta ögat och att  rådet därför är att åka mycket konservativt och inte i närheten av något brantare än 25 grader, varken ovanför eller nedanför. Särskilt riskfyllt är det på platser där snötäcket är tunnare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer