Mathias blev vittne till lavinen

Uppdaterad
Publicerad

Skoteråkare råkade utlöste en lavin i Abiskofjällen på söndagen. Mathias Jansson blev vittne och larmade SOS.

Det var när Mathias Jansson, observatör för Naturvårdsverket, var ute och rekognoserade inför årets första lavinprognos som han såg skoteråkare utlösa en lavin med sin körning.

– Jag kunde inte se om någon dragits med så jag ringde och larmade SOS, säger Mathias Jansson som är områdesansvarig för Naturvårdsverket lavinprognostjänst i Abisko.

Fjärrutlöste lavinen

Området där lavinen gick ligger i närheten av Låktatjåkkastugan och norr om den skoterled som många använder för att ta sig till Kårsavagge.

Efter att Mathias larmat söktes området av med helikopter och man kunde konstatera att ingen dragits med i lavinen.

– Skoteråkarna fjärrutlöste lavinen, säger Mathias Jansson.

Vad betyder det?

– Skoteråkarna har skurit av ett svagare lager djupare ner i snön men på ett ställe där det inte är tillräckligt brant för att det ska gå en lavin. Det har lett till att snön har släppt där det blir brantare alldeles i närheten, säger Mathias Jansson.

Svaga snölager

Lavinen uppskattas ha varit fem meter tjock i kärnan och den som utlöste lavinen befann sig bara två meter från brottskanten. Enligt Mathias Jansson gäller den förhöjda lavinrisk, som stormen Jan orsakade i fjällkedjan, fortfarande.

– Det har varit en en period med stormen Jan, mycket snö och svaga lager i snötäcket. Den förhöjda lavinrisken kommer att bestå ett tag för det är kalla temperaturer och då stabiliseras inte de svaga lagren.

– Någon officiell riskbedömning finns inte ännu för Abisko/Riksgränsenfjällen eftersom datumet då den första prognosen släpps är 17 januari, det vill säga på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.