Hör vad de två politikerna tycker om det gamla kulturarvet i Luleå, och vad som bör göras med det. Foto: SVT/Erica Larsson

Hundraårigt rådhus i Luleå kan jämnas med marken

Uppdaterad
Publicerad

Rådhuset vid Gültzaudden i Luleå började byggas 1920 och är en kopia av Luleås gamla rådhus som brann ned. Huset har fått ett symbolvärde för många som höll till vid udden där det tidigare även fanns en dansbana och ett kallbadhus. Men nu hotas kulturarvet av rivning.

Frågan om rådhuset ska rivas eller bevaras har blivit en vattendelare bland Luleås politiker. En del vill K-märka huset medan andra anser att en renovering, samt drift, skulle bli för dyrt med kostnader på närmare sex miljoner kronor.

Beslut inom kort

I dag kommer frågan diskuteras på nytt och sen tas beslut 3 september i stadsbyggnadsnämnden i Luleå. I videon hör du liberalernas gruppledare Thomas Söderström som är en av dem som kritiserar en eventuell rivning samt ledande politiker och stadsbyggnadsnämdens ordförande Anja Johansson (S) som svarar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.