Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fejkat norrsken” – se fotografen Peter Rosén visa skillnaden mellan riktiga och oäkta bilder. Foto: AI-genererad norrskensbild

Se Luleåfotografen visa skillnaden mellan AI och riktigt norrsken

Uppdaterad
Publicerad

Trots 25 år i branschen blir norrskensfotografen Peter Rosén fortfarande fascinerad av ett riktigt norrsken. Någon bra AI-genererad bild har han däremot inte sett, så här långt.

För fotografen Peter Rosén i Luleå är norrskensfotografering både en passion och ett levebröd. Trots 25 år i branschen är han fortfarande fascinerad.

– Det är en underbar känsla när det dansar på himlen med både grönt och rött. Jag går i gång och tar nya bilder trots att jag har tusentals hemma. Det finns alltid nya sätt att ta bilder på, säger Peter Rosén.

AI

Tar avstånd från bilderna

De AI-genererade norrskensbilder, som blivit allt vanligare i sociala medier, ger han däremot inte mycket för.

– Jag som är van vid att se norrsken har inte sett en enda bra AI-genererad norrskensbild. Det kan vara en vacker konstform i sig, men det har inte med norrsken att göra, det är min åsikt, säger fotografen Peter Rosén.

Se när Peter Rosén visar skillnaden mellan AI-genererade bilder och riktiga norrskensbilder, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet