Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilentusiasten Björn Fredriksson lämnade Malmberget för kärleken. Hör honom berätta om bilintresset som är så stort att han ändå återvänder år efter år. Foto: Linus Nilsson/SVT

Björn reser 160 mil till Gällivare – för att hjälpa till med bilträffen

Publicerad

Bord sätts på plats, baren byggs ihop och elen dras för att möta upp bilentusiaster som vallfärdar till Gällivare. En som återvänt sedan starten, och även varit med och arrangerat bilträffen ”Midnight Sun Meet”, är Björn Fredriksson boende i Helsingborg.

Björns intresse för amerikanska raggarbilar och gemenskapen med gubbarna i föreningen är det som gör att han återvänder år efter år till den gamla hemstaden Malmberget.

– Nu börjar däremot ryggen bli dålig så jag kan inte vara så behjälplig längre. Men jag gör det jag kan, säger han.

Björn Fredriksson minns knappt själv hur många år han har deltagit men har varit med sedan starten 2007.

Stort intresse för amerikanska bilar i Malmfälten

Precis som tidigare år kommer bilkortegen att starta från Nunisvaara och därefter bege sig till Malmberget och Gällivare centrum.

– Först var tanken när vi startade det här att det bara skulle anordnas var tredje år. Men det stora intresset har gjorde att det blev en återkommande tradition, säger arrangören Kjell ”Firro” Hansson som ser fram emot årets evenemang med ett visst vemod:

– Vi hedrar Malmberget, kanske blir det sista gången, säger han om den pågående samhällsomvandlingen.

Räknar med 350 och 400 ekipage

Senast bilträffen anordnades var 2020 och då deltog ungefär 350 till 400 bilar. Förhoppningen är att det kommer att bli ungefär lika många i år, och i så fall kommer kortegen att sträcka sig 8,5 kilometer lång.

– Kanske blir det ännu några fler då jag gissar att folk varit svältfödda från större bilträffar, säger Kjell Hansson.

Mystik kring bilarna

Då det inte är någon föranmälan för att visa upp sin bil så bjuder alltid träffen på flera nyheter. Deltagarna vill behålla en viss mystik kring fordonen som de dyker upp och glider runt i.

Björn Fredriksson är en av de hemlighetsfulla.

– Nu kommer jag och min kompis att köra en jävla fin bil. Men jag vill inte säga vad det är för något. Det får ni se på lördag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.