Mannen sköts utanför entrén till mataffären på Hertsön i Luleå. Foto: Privat

Blev skjuten utanför matvarubutik – i dag inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot tre män som är misstänkta för inblandning i skottlossningen på Hertsön i Luleå där en man skadas.

Det var den tionde juni som en man blev skjuten när han kom ut från en matvarubutik på Hertsön efter att han varit inne och köpt toalettpapper och hundmat. I polisens förhör berättar mannen att när kom ut från butiken såg han två män vid utgången och en av dem kände han sedan tidigare. En av männen, den som var obekant för målsägande, skjuter sedan mot honom och han blir träffad av två skott, ett i låret och ett i ländryggen.

Efter skottlossningen springer männen från platsen men en av dem grips sedan i nära anslutning till Ica. I samband med gripandet hittar polisen också ett föremål som tros vara en skarp egentillverkad rörbomb. Ytterligare två män grips och anhålls senare misstänkta för mordförsök. Brottsrubriceringen kommer senare att ändras för två av dem, men alla är åtalade och misstänkta för inblandning i skottdramat.

Rättegången kommer att pågå under tre dagar.

Här är de tre misstänkta

En man i 27-årsåldern. Misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, försök till grov utpressning, mordförsök (med användning av skjutvapen mot man), vapenbrott, grovt innehav av annat vapen.

En man i 18-årsåldern. Misstänkt för försök till grov utpressning. Medhjälp till försök till grov utpressning.

En man i 27-årsåldern. Misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning. Försök till grov utpressning.

Alla misstänkta förnekar samtliga brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning på Hertsön i Luleå

Mer i ämnet