– Under de senaste månaderna har det blivit fler personer med missbruksproblematik som vistas i området, säger Gustav Uusiahannu som är ansvarig för fritidsgården på Hertsön. Foto: SVT

Hertsön: ”Ett ökat drogmissbruk i området”

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Uusiahannu som är ansvarig för fritidsgården på Hertsön har under senare tid sett ett ökat drogmissburk i området och det oroar honom.

I går greps tre män efter att de skottskadat en man i benet i centrala Hertsön i Luleå. Exakt vad som ligger bakom skjutningen vill polisen inte gå in på i nuläget men en som är orolig över drogers utvecklingen i området är Gustav Uusihannu som ansvarar för Hertsöns fritidsgård.

– Under de senaste månaderna har det blivit fler personer med missbruksproblematik som vistas i området. 

Skjutning på Hertsön i Luleå

”Skulle anmäla direkt”

I går berättade boende i Hertsön att det försiggår öppen droghandel i området men det är något som Uusihannu inte säger sig känna till.

– Nää, det har jag aldrig stött på och hade jag det så skulle jag ha anmält det direkt.

Kan bli farligt

Han säger att det nu är viktigt att inte låta droger få fotfäste i området, inte minst med tanke på att migrationsministern i förra regeringen pekade på att området har socioekonomiska problem som exempelvis få personer med akademiskt utbildning och hög andel med försörjningsstöd.

– Om det blir för stort och Hertsön skiljer sig från andra områden för mycket så kommer all problematik vi ser på andra ställen i Sverige att göra att Hertsön blir mer åt det hållet och det är ju farligt. Vi måste stärka upp de områden som har det tuffast och det är jätteviktig för mig som ungdomsledare att säga att vi måste värna alla ungas uppväxtmiljöer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning på Hertsön i Luleå

Mer i ämnet