Ny allians styr Gällivare fyra år framåt

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas tid vid makten i Gällivare är över. Nu ska Vänsterpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet, Norrbottens sjukvårdsparti och Malmfältens väl gemensamt styra fyra år framåt.

Alliansen kommer att presentera sin gemensamma budget den 27 oktober. Det blir Lars Alriksson (M) samt Jeanette Wäppling (V) som går in som kommunalråd.

Däremot kommer de turas om att vara kommunstyrelsens ordförande. Wäppling kommer att sitta de två första åren och Alriksson de två sista under mandatperioden.

Val 2014 i Norrbotten – så här gick det

I alliansen som ännu inte har något namn finns alla partier som fick mandat utom Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Konkreta förslag

Och frågan är om man ser det som en allians mot Socialdemokraterna i första hand?

– Det är ett samarbete för en större tillåtande attityd i Gällivare och att lösa problemen som samhällsomvandlingen har skapat. Det ska vi göra på ett bra sätt, säger Lars Alriksson

Förutom bättre fart i stadsomvandlingen ska de alltså bli mer öppenhet. De konkreta förslagen som presenterades i dag var att man ska kunna lämna medborgarförslag och att det ska kallas till presskonferens efter varje kommunstyrelsemöte.

Men det lär vänta utmaningar där samarbetet testas. Vad händer till exemple när det kommer in en ansökan från en friskola och alliansen ska enas om ett svar till Skolverket?

– De frågorna ska vi diskutera och vi ska göra ett samverkansavtal där vi tar upp hur vi ska hantera om det kommer upp sådana saker, säger Jeanette Wäppling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten – så här gick det

Mer i ämnet