(S) och (V) delar på kommunalrådsposten

Uppdaterad
Publicerad

Jan Larsson (S) och Anna Kumpula Kostet (V) vann omröstningen om kommunalrådsposterna med siffrorna 21-11.

Det klara utslaget ger en klar majoritet i kommunfullmäktige, men också ett än mer splittrad socialdemokratiskt parti. Det är något som Jan Larsson har att hantera under resten av mandatperioden.

– Jag hoppas att det kan gå över. Jag ska göra allt jag kan för att informera om hur vi tänker, om vad vi ska göra och jag ska lyssna på råd från partiet. Till slut tror jag ändå att de kommer att acceptera det här valet, säger han.

Splittringen inom (S) i Pajala

Ulrica Hammarström säger att det återstår att se.

– De är blandade känslor. Jag är besviken samtidigt som det var väntat. Vissa hade uttryckt redan innan mötet att de inte skulle rösta enligt medlemmarnas vilja. Tyvärr kommer vissa säkert att tycka att det här blev fel, säger Ulrica JHammarström.

LÄS ÄVEN: Oppositionen lämnade mötet i protest

”Dubbelt så mycket för hälften av pengarna”

Jan Larsson och Anna Kumpula Kostet kommer att dela på arvodet och blir ordförande i kommunstyrelsen ett år var.

– Vi har så många uppgifter i kommunen så kan vi dela på oss kan vi göra dubbelt så mycket för hälften av pengarna, säger Jan Larsson (S).

Skräckblandad förtjusning

Jan Larsson kommer att fortsätta sitt ordinarie jobb på kommunen för att jobba som kommunalråd på halvtid.

– Jag vet precis vad det här innebär. Även om det ska vara femtio procent så blir det hundra procent. Det blir inte åtta timmar per dag, utan betydligt mer än så, säger han.

”Nästan pinsamt”

Detsamma gäller för Anna Kumpula Kostet, Pajalas första kvinnliga kommunalråd som tar sig an uppdraget med skräckblandad förtjusning.

– Det känns extra spännande och extra bra. Det var dags, säger hon.

Pajala är också den sista orten i Norrbotten som tillsätter ett  sådant.

– Ja, det är nästan pinsamt.

Tuff utmaning

Nu väntar en tuff utmaning för de nya kommunalråden. De närmaste åren ska 46 miljoner sparas in på de olika verksamheterna i kommunen. Frågan är hur och på vad som besparingarna ska ske.

– Vad ska vi inte spara på? Men en ännu viktigare fråga är vad vi ska göra med de pengar vi har. Vi måste kostnadsanpassa verksamheten, sådan är verkligheten. Det gäller att stå stadigt i polarvinden, som Bengt Niska sa, och det är vi beredda att göra, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Splittringen inom (S) i Pajala

Mer i ämnet