Sjukvården i Norrbotten har ovanligt stor brist på blod. Foto: Marcus Ericsson/TT

Blodlagren sinar i Norrbotten: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten är en av de regioner i Sverige som just nu har oroväckande låga blodlager.

– Så här låga blodlager har vi nog aldrig haft tidigare, säger Erik Zetterström, blodkoordinator på Stadsviken hälsocentral i Luleå.

 Ledigheter och det fina vädret påverkar blodlagren runt om i landet. Det sinande blodlagret är allvarligast för Norrbotten, Skåne, Västra Götaland och Östergötland.

– Vi har brist på blod inom de flesta blodgrupper, så visst är det oroväckande, säger Erik Zetterström.

Raggar blodgivare

Region Norrbotten försöker nu få fler att lämna blod innan de reser bort på semester.

– Det var inte planerat men vi har bestämt att nästa vecka åker vi till Malmfälten för att göra extra blodtappningar. Vi har alltid brist på blod men det är värst under sommaren då folk har semester och reser bort, säger Erik Zetterström.

En blodpåse i minuten

I svensk sjukvård behövs en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Blod kan bara lagras i sex veckor. Därför är det avgörande med en jämn ström av blodgivare.

– Även om det görs färre operationer under sommaren så stannar inte vården upp. Det händer olyckor och annat som gör det nödvändigt att vi har tillgång på blod i olika blodgrupper, säger Erik Zetterström.

Den som vill bli blodgivare i Norrbotten kan lämna blod på följande ställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.