Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Historiskt – kändes rätt” – se när brudpar tog sista chansen att gifta sig innan kyrkflytten i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

De tog sista chansen att gifta sig innan kyrkflytten i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Paren avlöste varandra vid altaret när det gavs en sista chans att gifta sig på Kiruna kyrkas nuvarande plats. Vissa slog till spontant, andra har väntat länge.

– Vi har funderat i tre år, säger Sylvi Jatko som sa ja till sin Jan-Olof Brynefall.

På söndag kväll stängs Kiruna kyrka för att förberedas inför den stora flytten. Den sista veckan har varit fylld av evenemang och avslutas med en radiosänd gudstjänst på söndag.

Fredagseftermiddagen var vikt för drop-in-vigslar. Ett tjugotal par hade föranmält sig och ytterligare något par kom in spontant med hindersprövningen i handen.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Vigslar non-stop i fem timmar

Det var fem timmar avsatta för ändamålet och det behövdes. Kyrkoherden Lena Tjärnberg och komminister Lars Jarlemyr förrättade vigslar non-stop hela eftermiddagen.

Jan-Olof Brynefall och Sylvi Jatko gjorde slag i sina tre år gamla planer.

– Det är ett tillfälle att vara med om något historiskt. Det kändes rätt, säger Jan-Olof Brynefall.

I klippet: Hör mer om den historiska tilldragelsen från både vigselförrättare och bröllopspar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet