Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledaren Stefan Holmblad berätta om den svåra flytten och se grafiken som visar den tänkta flyttvägen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så ska den 40 meter breda kyrkan flyttas genom Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Vägen som Kiruna kyrka ska flyttas efter måste bli tre gånger så bred som i dag. Mer än ett år innan avfärden sätter kyrkflytten redan stora spår i Kiruna.

Bereden vägen för Herrans kyrka hade det kunnat stå på vägskyltarna. I stället får man kort och gott veta att Lombololeden är avstängd och att man ska välja annan väg.

Påverkar en längre sträcka

Just den här trafikleden är också den passage som kräver mest arbete. Bland annat ska en hög viadukt rivas, massor ska schaktas bort och vägen planas ut.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Det är några hundra meter av den fem kilometer långa flyttvägen som är avstängd nu. Vägen kommer att byggas om i etapper. Det hade blivit för stor trafikpåverkan att stänga hela vägen samtidigt.

Vägen måste bli tre gånger så bred

Vägen är idag nio meter bred, den ska byggas ut till 24 meter för att rymma en kyrka som är 40 meter bred.

– Man tänker att flytten i sig är spektakulär, men att bygga flyttvägen är ett jättestort projekt i själva projektet, säger Stefan Holmblad, projektledare vid LKAB.

Kyrkan måste flyttas på grund av deformationerna från LKAB:s järnmalmsgruva som berör stora delar av Kiruna. LKAB står också för alla kostnader i samband med flytten.

I klippet följer vi kyrkans tänkta väg genom Kiruna. Och det börjar med en riktig utmaning – den branta kyrkbacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet