Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte plocka ner den” – hör kyrkoherden om kyrkflytten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Stora kulturvärden står på spel när Kiruna kyrka ska flyttas

Publicerad

Det är stora kulturvärden som står på spel när Kiruna kyrka ska färdas fem kilometer till sin nya plats. Kyrkoherden Lena Tjärnberg har varit orolig, men har fått lugnande besked.

Kiruna kyrka från 1912 är ett kyrkligt kulturminne och utsågs under arkitekturåret 2001 till Sveriges vackraste byggnad byggd före 1950 i den nationella omröstningen Tyckt om hus.

Förberedelserna inför flytten har pågått sedan 2020 och fortfarande återstår mycket arbete innan kyrkan ska rulla i väg i juni 2025.

Stadsomvandlingen i Kiruna

”Går inte att plocka ned”

Ett lugnande besked har kyrkoherden Lena Tjärnberg fått och det gäller hennes absoluta favorit i kyrkan – Prins Eugens altartavla.

– Den går inte att plocka ned. Men nu har man gjort ett stort arbete oss sett till att den inte ska gå sönder i flytten, säger hon.

Ström av turister

När SVT Norrbotten besöker kyrkan är byggnadsantikvarier, måleri- och snickeriexperter på plats för att göra undersökningar inför flytten.

Samtidigt är det en aldrig sinande ström av turister, varav de flesta har hört talas om den förestående flytten.

I klippet ovanför tar vi en titt in i kyrkan där förberedelserna inför flytten är i full gång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se grafiken som visar flyttvägen och hör Stefan Holmblad, projektledare på LKAB, om utmaningarna med flytten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet