”Jag sprack från Haparanda till Ystad”

Publicerad

Hanna Öhman, från Älvsbyn, har drabbats av den allvarligaste förlossningsskada en kvinna kan råka ut för.
– Jag brukar förklara det så att jag sprack från Haparanda till Ystad och att Ystad aldrig reparerade sig, säger hon.

Hon hann bara blogga några veckor innan hon hamnade på topp 20 när det gäller antal följare på en av Sveriges stora bloggportaler.

Men det handlar varken om mode eller skönhet.

Utan om vägen tillbaka till ett normalt liv efter att hon drabbades av den allvarligaste förlossningskadan man kan få i underlivet då man föder barn.

In och ut på sjukhus

– Jag är ständigt rädd för att bajsa på mig för hittar jag inte en toalett inom några mineuter så kommer det bara. Samtidigt lever jag med en konstant smärta i underlivet, säger Hanna Öhman.

Men hur gick det då med den där lyckan man hoppas känna då man just fött ett barn?

– Första tiden förstod vi inte att något var fel men sen kom problemen och då grusades planerna på allt man vill göra med sin nya fina och gulliga familj eftersom jag åkt in och ut på sjukhus, säger Hanna Öhman.

Nedsövd 16 gånger

Förlossningskadan hon drabbats av kallas sfinkterruptur och innebär att kvinnan spricker hela vägen från slidan till ändtarmen när hon föder fram sitt barn.

Enligt ett program i Uppdrag granskning för några år sen drabbas tiotusentals kvinnor runt om i landet av det här varje år, enligt experter.

Och många får inte den operation av en kirurg inom loppet av några timmar som krävs för att kunna bli helt återställd.

Hanna fick även ett hål i tarmen då hon födde vaginalt och har blivit nedsövd och opererad 16 gånger.

– De senaste gångerna jag blivit nedsövd har det varit svårt att väcka mig, och det jävligaste är att trots alla opeationer så har jag inte blivit bra och det är framförallt hålet i tarmen som blivit värre, berättar Hanna Öhman.

Stomi enda utvägen

Hanna orkar inte gå igenom fler operationer efter sin förlossningskada, inte minst med tanke på att hon vill ha fler barn och då kommer måsta genomgå kejsarsnitt eftersom hennes kropp inte klarar ännu en vaginal födsel.

Och i December, efter många våndor och funderingar har hon accepterat att få en stomipåse på magen.

För precis som hon skriver på bloggen, så vill hon hitta vägen tillbaks till ett normalt liv.

Men hon tycker att det är viktigt att avdramatisera och föra in humorn i det hela.

– Jag har bestämt att döpa min stomipåse till Märta så att jag blir Hanna med Märta på magen för att få lite distans till eländet, säger Hanna Öhman.

Läs mer om Hanna Öhman här på vår hemsida i morgon då hon berättar om vikten av stöd när man drabbas av en så allvarlig förlossningskada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskadad

Mer i ämnet