En broschyr som kvinnorna får med sig hem från BB om de fått en sfinkterrupturskada efter förlossningen. Foto: Privat

Få spricker hela vägen

Uppdaterad
Publicerad

Natasha Koivumaa arbetar som barnmorska och uroterapeut på Sunderby sjukhus. Hon menar att sjukhuset har få fall där kvinnor spricker hela vägen.

Om en kvinna får en förlossningsskada är Natasha Koivumaa en av dem som hon ska träffa i sin behandling. Det första mötet ska hållas 6-8 veckor efter födseln. Då går man igenom skadan, har bäckenbottenträning och kollar så att kvinnan inte läcker gaser och avföring.

– Man går även igenom förlossningen om man upplevt den som traumatisk, ger hon.

Förlossningsskadad

Få fall

En sfinkterruptur innebär att man spricker hela vägen från slidan till ändtarmen. Skadorna värderas sedan i olika grader. Grad 4 innebär att man har fått de allvarligaste skadorna. Enligt Natasha Koivumaa är det få på Sunderby sjukhus som drabbas av detta.

– Vi har inte haft någon som spruckit i grad 4 på två år. Just nu får bara en procent av alla som kommer och föder en sfinkterruptur.

Remiss till kirurg

Om en kvinna drabbas av sfinkterruptur får hon med sig en broschyr hem från BB. I den står det bland annat att man ska äta fiberrik kost, dricka rikligt med dryck, ta en smärtstillande tablett och undvika tunga lyft och överdrivet tunga lyft.

– Men räcker den här informationen? Man kan ju få stora skador som håller i sig i lång tid framöver som det har gjort för Hanna Öhman som vi träffat?

– Det får man nog fråga patienterna om. Vi upplever oftast att de inte har ont utan att de läker väldigt bra. Det är därför vi också följer upp. Vi lämnar det inte bara. Utan vi kollar att allt är okej och att man inte läker gaser eller avföring, säger Natasha Koivumaa och tillägger att de som inte blir läkta får en remiss till en ändtarmskirurg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskadad

Mer i ämnet