Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bo Nordebos tankar inför hotet om fängelse, när SVT träffade honom i höstas innan domen fastslogs. Foto: Arkiv/SVT & Filip Öhman/SVT

Bo grävde bort militärens väg – döms till ett års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Bo Nordebo döms till ett års fängelse för grov skadegörelse efter en lång tvist med Fortifikationsverket om vägen som sträcker sig över hans mark till Lombens skjutfält i Kalix.

– Det är sjukt. Jag stödjer mig mot lagen, säger han.

Bo Nordebo döms till ett års fängelse för att under tre tillfällen under 2021 ha grävt upp vägen till Lombens skjutfält. Vägen ägs av Lombens samhällighetsförening som i sin tur ägs till 90 procent av Fortifikationsverket. Utöver ett års fängelse ska Bo Nordebo dessutom betala 339 615 kronor i skadestånd till Fortifikationsverket.

– Ett års fängelse för att jag grävt på min egen mark. Det är klart att jag är förbannad, säger han.

Anläggningslagen

Bo Nordebo berättar att han under hela tvisten stött sig mot paragraf 33 i anläggningslagen (se faktaruta).

– Det förfaller om det inte är betalt inom ett år i tid. De får inte bygga vägen innan de betalt full ersättning, säger han.

Bo Nordebo har till 27 december på sig att överklaga domen till hovrätten.

– Givetvis kommer jag göra det. Jag försöker också ta kontakt med nya advokater, säger han.

Anläggningslagen

Ett anläggningsbeslut upphör att gälla, om

1. full ersättning enligt 13 § inte har betalats i föreskriven ordning inom ett år efter det att beslutet om ersättning fick laga kraft och inte heller någon som har tillerkänts sådan ersättning har begärt verkställighet av ersättningsbeslutet inom samma tid,

2. gemensamhetsanläggningen inte inom den tid som har bestämts i beslutet har utförts i sådan omfattning att syftet med anläggningen har tillgodosetts för samtliga deltagande fastigheter, såvida inte en ansökan om förordnande av en syssloman enligt 33 a § har gjorts inom samma tid, eller

3. ett beslut att avslå en ansökan som avses i 2 har fått laga kraft och tiden för utförandet av anläggningen har gått ut.

Om en fastighet eller en del av en fastighet enligt anläggningsbeslutet ska inlösas, gäller beslutet i denna del trots första stycket.

Om det finns särskilda skäl, får lantmäterimyndigheten besluta om förlängning av de tider som anges i första stycket.

Ersättning som har betalats får inte krävas tillbaka på grund av att anläggningsbeslutet har upphört att gälla enligt denna paragraf.

Första stycket 1 gäller inte ersättning som har fastställts vid en särskild förrättning enligt 13 a §.

Källa: Sveriges riksdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.