Béatrice Öman (S), ordförande i socialnämnden i Boden. Foto: SVT

Boden sämst i länet på att ta hem färdigbehandlade patienter

Publicerad

Bodens kommun är den kommun i länet som haft störst problem med att ordna fram korttidsplatser. Förra året fick socialnämnden ett tillskott på 7,5 miljoner kronor extra för att så snabbt som möjligt ordna fram korttidsplatser. Men alla de pengarna gick åt till att betala Region Norrbotten för att de tagit hand om deras kommunmedborgare som ligger färdigbehandlade och väntar på sjukhusen.

– Jag tycker egentligen att de tänkte bra när de för tio år sedan stängde äldreboenden och ville låta fler äldre bo kvar hemma, säger Béatrice Öman (S) som är ordförande i socialnämnden i Boden.

– Men även om vi har ökat hemtjänsten så har det inte minskat behovet av äldreboenden så som man trodde.

Svårt med nya lokaler

Boden har försökt öppna nya boendeplatser för de äldre men har haft svårt att hitta lokaler. Vill man återöppna de gamla lokalerna måste de renoveras. Och även om man just nu bygger ett helt nytt boende så kommer inte det att stå klart förrän tidigast 2019.

– Det tar tid att bygga äldreboenden. Det ska beredas, fattas beslut, upphandlas och sedan byggas. Det är inget man gör på bara några månader.

”Gemensam utmaning”

– Vi kan inte låta sjukhusen skicka hem personerna om våra medicinskt ansvariga inte anser att det är patientsäkert. De behöver bo på ett boende och det har vi inte i nuläget.

Det känns som att kommunerna skjutsar över problemet på sjukvården. Vården har ju ingen möjlighet att neka men det har ni?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi står alla inför en gemensam utmaning och vi försöker göra det som är rätt för brukarna.

Men det är ju inte att ligga på sjukhus.

– Nej, och därför har vi tagit alla de steg som behövs för att kunna lösa problemet men det går inte att lösa över en natt. Det är en utveckling som har skett och kommunen har jobbat med problemet i ett antal år nu.

När tror du att ni kan ta hem de utskrivningsklara patienterna?

– Vi har skickat en ansökan om dispens för att kunna använda den stängda gamla lungkliniken som ett tillfälligt korttidsboende i väntan på att de 18 korttidsboendeplatserna på Älvstrand i Harads blir klar till sommaren.

Fakta äldreboenden i Boden

Visa
  • Just nu finns 348 platser på äldreboenden och 38 korttidsplatser.
  • Kommunen bygger just nu 18 nya korttidsplatser i Harads och i väntan på att de blir klara försöker de få öppna gamla lungkliniken som ett tillfälligt korttidsboende.
  • Ett nytt äldreboende håller just nu på att byggas med 70 nya platser. Det ska stå klart 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet