– Vi har väntat jättelänge på det här. Det har pratats om det i perioder men nu är det äntligen dags, så det är jättebra, säger Terese Edholm, ordförande i Bodens ridklubb.

Boden satsar 60 miljoner kronor på nytt ridhus

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla ridhuset och stallet i Boden ska rivas för att lämna plats åt en helt ny ridanläggning, det meddelade kommunledningen på en presskonferens tidigare idag. Satsningen förväntas kosta uppemot 60 miljoner kronor.

Det gamla ridhuset och stallet i Boden byggdes för 41 år sedan.  Anläggningen har närmast förfallit med åren – och för ett par år sedan konstaterade fastighetsförvaltningen att ridanläggningen var i stort renoveringsbehov. Nu ska de mögelskadade byggnaderna rivas för att lämna plats åt en helt ny ridanläggning. Ombyggnationen kommer att göras i två etapper.

Väntat länge

– Vi har väntat jättelänge på det här. Det har pratats om det i perioder men nu är det äntligen dags, så det är jättebra, säger Terese Edholm, ordförande i Bodens ridklubb.

Vad tror om lösningen att göra den i två etapper?

– Jag tror att det blir en bra lösning. Det är ett ganska avgränsat område som vi kan röra oss på, så jag förstår att man måste göra det i etapper. Nu ska programrådet igång och där kommer den slutgiltiga lösningen sättas på pränt.

– Ingenting är ju klart rent konstruktionsmässigt hur det kommer se ur, så det känns trryggt att vi får vara med och föra en dialog och tycka till.

Byggs i etapper

Den 17 december ska man ta beslutet för en strategisk plan för den första etappen.

– Det börjar bli mögelvarning här inne och det finns konstruktionsfel. Byggnaden börjar bli gammal och ifjol vintras fick de stänga för rasrisk trots att det skottades kontinuerligt. Det känns inte bra, så vi måste göra någonting åt det här, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.

Till att börja med ska det gamla ridhuset och personaldelen rivas, istället sätter man upp en tillfällig personaldel och bygger sedan ett nytt stall där det gamla ridhuset står idag. Innan det är dags för nästa etapp.

– Vi kommer ta beslut om etapp två så småningom så vi får ett nytt ridhus. Då får vi en helt ny och fräsch anläggning för alla unga och gamla som rider här i Boden.

 Kommer kosta 60 miljoner

Den första delen av planen beräknas kosta 23 miljoner kronor och när alla byggnationer är färdigställda så räknar man med att slutnotan kommer landa på uppemot 60 miljoner kronor. Pengar som enligt kommunledningen ryms i budgeten.

– Vi har inte råd att inte satsa på det här med hänsyn till hur många som nyttjar den. Det är en ridanläggning med aktiva människor men det är också en ungdomsgård där många läser sina läxor och spenderar stor del av sin lediga tid, säger Johan Gröhn (C), kommunalråd.

Hon fortsätter:

– Det är unga fastighetsnämnden som äger fastigheten och med driftstödet så finansieras det här, men nu ska det ju byggas och det är ju det som är det viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.