Slut på sand i Boden – halkbekämparen Göran får ta grus istället

Uppdaterad
Publicerad

Bodens kommuns sandsilo har tömts under den milda vinterns halkbekämping och nu råder det akut sandbrist. Om det blir soligt och varmt väder under våren så kan det skapa stora problem.

Bodens kommun har redan nu lagt ut 2 000 ton sand på vägar, trottoarer och busshållplatser och det är en fördubbling jämfört med samma period förra året.

”Sjunker ned i isen”

Problemet är att efterfrågan på sand är så stor just nu att det inte går att beställa mer. Enligt produktionsledaren Stefan Andersson är det bara grus som gäller när halkan ska bekämpas i fortsättningen.

Så de ansvariga får leva på hoppet att det inte ska bli varmt väder för då kan sandbristen ställa till det.

– Om det blir varmt vårväder tidgare än normalt så har gruset ingen effekt. Det sjunker ner i isen och gör ingen verkan. Då hade sand varit mer effektivt, säger han.

”Bara att grusa på”

Bodens kommun tror inte heller på några större sandleveranser i framtiden och är på väg att tänka om när det gäller halkbekämpningen.

– Vi ska se till att bodensarna kan sig fram på våra gator utan att behöva halka omkring. Det går att krossa berg till fint material som liknar sanden och det är väl det vi får göra i framtiden, säger Stefan Andersson.

Traktorföraren Göran Vikberg är en av de som sköter halkbekämpningen och han tycker att det är synd att sanden tagit slut.

– Det bästa vore en blandning av grus och sand, men nu är sanden slut och då är det ingenting att göra åt det. Det är bara att grusa på och hoppas att vintervädret håller i sig. Annars kan det bli problem när gruset sjunker ned, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.