Nu ska Bodens kommun ta återvinningen till en ny nivå

Uppdaterad
Publicerad

Återbruk i vanliga butiker, i skolan, förskolan och i äldreomsorgen – det är förslaget när Bodens kommun satsar på ökad återanvändning och cirkularitet.

Idén går kort sagt ut på att prylar, kläder, möbler och byggmaterial samlas in från bodensarna via återvinningscentralen. Varorna sorteras, fixas till och uppdateras vid behov innan de levereras ut till olika samarbetspartners. Även i vanliga butiker kan det komma att finnas begagnade varor, och kommunen har anlitat en konsult för bättra på projektet:

– Det här är helt nytt och världsunikt. På ReTuna (ett återbrukskoncept från Eskilstuna, reds. anm.) tänkte vi att man skulle bygga fler återbruksgallerior för att få till en hållbar handel och fylla människors behov av saker utan att lämna avtryck, säger återbrukskonsulten Anna Bergström.

Hon vidareutvecklar om fördelen med Bodens koncept:

– Men då finns ju resten av marknaden kvar, i direkt konkurrens. Här blir den vanliga handeln inkluderad i en hållbarhetsprocess som gör skillnad på riktigt.

Under hösten har kommunen haft samtal med flera näringsidkare och hösten 2022 hoppas Boden vara igång. Jan-Olov Ek, enhetschef på Återvinningen i Boden, berättar att butiksägarna varit mycket positiva.

Hör Jan-Olov Ek i videon där listar han de fem viktigaste punkterna i projektet .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.