Bokade egen sovkupé för att slippa corona – flyttades av SJ till sittvagn

Uppdaterad
Publicerad

Att resa i egen sovkupé på tåg kan kännas som ett coronasäkert sätt att ta sig fram, det tyckte i alla fall Attila och hans flickvän. Men nu bokar SJ om alla de resenärer som bokat egen kupé i sovvagn till Gällivare eller Kiruna i sommar till sittkupé och paret är besvikna.

Attila från Stockholm och hans flickvän hade bokat, vad de tyckte var, en coronasäker resa hem till flickvännens familj i Gällivare i början av juli. Det innebar egen sovkupé hela vägen från Stockholm till Gällivare utan byten. Men en dryg vecka innan avfärd får de så ett sms från SJ om att deras resa ändrats.

– Jag känner oro. Nu måste vi sitta i en sittvagn tillsammans med andra hela vägen från Boden till Gällivare. Jag tänker att det inte bara är vi som drabbas av det här utan också personer som tillhör riskgrupper, säger en besviken Attila som betalat dyrt för egen sovkupé hela vägen.

Coronaviruset i Norrbotten

Stängd gräns påverkar

Anledningen till att SJ nu tar bort sovvagnarna på alla tåg från Boden och norrut tills vidare är den stängda gränsen mot Norge berättar pressavdelningen.

– Då kan inte vi köra våra sovvagnar hela vägen till Narvik där de brukar städas och servas utan vi kör dem till Luleå istället, berättar Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ.

Spärrar säten

Enligt Simon Hermansson försöker dock SJ minimera risken för smitta i sittvagnarna genom att sätta in fler vagnar och spärra vissa säten för att skapa utrymme mellan resenärerna.

Hör Attila berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet