Bolidens nickelgruva i Finland släpper ut ökande mängder metaller i grundvattnet.

Förhöjda värden vid Bolidens gruva i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Bolidens nickelgruva i Finland släpper ut större mängder metaller än vad som är tillåtet i dricksvatten. De uppmätta nivåerna befinner sig dock inom nuvarande miljötillstånd för verksamheten, poängterar bolaget.

Boliden har erkänt att utsläppen har varit större än tillåtet högre men att det inte handlar om förorening av grundvattnet.”

Kevitsa-gruvan är Finlands största gruva i Sodankylä i norra Finland. I gruvans södra utkant upptäcktes för ett och ett halvt år sedan markant förhöjda metallhalter i grundvattnet.

– Det rör sig om förhöjda halter av nickel och andra metaller men även klorider, säger Ulla Syrjäla, miljöchef vid Boliden Sodankylä.

Höga nickelhalter har redan tidigare uppmätts i Kevitsa-gruvans grundvatten. Efter att gruvan togs i bruk har förhöjda nickelhalter uppmätts även i nya områden bland annat i en stor bassäng i söder.

Där överstiger grundvattnets nickelhalter de tillåtna gränserna för hushållsvatten.

”Det är förbjudet”

– I Finland är det förbjudet att förorena grundvattnet. Resultaten för grundvatten brukar jämföras med resultaten för dricksvatten. I den jämförelsen är halterna förhöjda. Tydliga förändringar har observerats. Det vore dåligt att inte göra något åt det, säger Ulla Syrjäla.

Enligt Lapplands miljöcentral som övervakar gruvans utsläpp bryter inte halten i grundvattnet mot gruvans miljötillstånd.

– Det är rätt troligt att det finns förändringar i grundvattnet i gruvans närområde. Men å andra sidan, var det upptäckts och vad som upptäckts är i viss mån en överraskning, säger Tuija Hill, inspektör vid Lapplands Miljöcentral.

Den 17 oktober startar rättegången mot Boliden i Skellefteå tingsrätt. Det är 800 chilenare har stämt bolaget och hävdar att de blivit förgiftade av arsenik från Rönnskärsverken som ägs av Boliden.

Texten är rättad då rubriken tidigare sa att en rättegång väntar även i Boliden Finland. Detta är fel, då det i nuläget endast pågår en utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.