Drönare ska hitta spränggaser i Aitikgruvan

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Boliden i samarbete med LTU testa självkörande drönare som kan flyga in över områden efter sprängning för att mäta hur mycket spränggaser och dieselavgaser som ligger kvar.

Spränggaser och dieselavgaser i Bolidens dagbrott innebär dels ett avbrott i produktionen men framför allt är det ett arbetsmiljöproblem.

– Gaserna är ett är arbetsmiljöproblem. Men detta innebär också att vi kan snabba på produktionen igen eftersom vi alltid har ett stillestånd efter sprängning, säger Mikael Burck, avdelningschef vid elavdelningen Aitikgruvan, Boliden. 

Boliden på plats i Luleå

Mikael Burck  var på plats i tunnlarna på Mjölkuddsberget under torsdagen för att se drönaren i aktion. Samarbetet är redan på plats och testflygningarna över Aitikgruvan kommer att börja sista kvartalet i år.

– Gruvan sträcker sig över ett stort område, så det blir nog en utmaning för dem, både med kyla och batteritid, säger Mikael Burck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.