I klippet hör du Klas Nilsson om Bolidens förutsättningar för att bryta malm i den gamla koppargruvan Nautanen och därmed också ta över saneringen. Foto: Pressbild, Boliden/Arkiv, SVT

Boliden hoppas på malmbrytning i Nautanen – tar i så fall över saneringen

Publicerad

Boliden bryter malm i Aitikgruvan utanför Gällivare och har även prospekterat i Nautanen. Bolaget kan ta över saneringen av den gamla gruvan om provborrningarna leder till malmbrytning.

I dag driver Boliden Aitikgruvan utanför Gällivare och har under en tid provborrat och prospekterat i området kring Nautanen. Gruvbolaget planerar att fortsätta med prospekteringarna och visar undersökningarna att det finns brytvärd malm vid den gamla koppargruvan kan de börja med gruvbrytning i området.

Det skulle även innebära att de tar över saneringen av den gamla gruvan som har läckt tungmetaller i över hundra år.

– Det här ligger ett antal år framåt men vi hoppas att Aitikgruvan ska få en lång livslängd och att Nautanen ska komplettera den. Samtidigt som vi ska minimera alla utsläpp till vatten och luft, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden.

I klippet berättar Klas Nilsson om förutsättningen att bryta malm i Nautanen och därmed även sanera den gamla gruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.