Boliden begär att Högsta förvaltningsdomstolen prövar Laver-projektet. Foto: Anders Alm / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Boliden tar stoppat gruvprojekt i Laver till högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

Boliden begär att Högsta förvaltningsdomstolen prövar om regeringen följde lagen när den sade nej till bolagets planer på en koppargruva i Laver i Älvsbyns kommun.

Det var den 23 december 2020 som regeringen meddelade att den går på Bergstatens linje med krav att ett Natura 2000-tillstånd ska finnas på plats för att bevilja bearbetningskoncession i Laver.

Boliden anser att regeringens beslut saknar tydligt juridiskt stöd i svensk lagstiftning och att en Natura 2000-tillståndsprövning bäst genomförs senare i tillståndsprocessen.

Mikael Staffas tillträder tjänsten den 1 juni 2018.

Fick nej för fyra år sedan

– Laver-fyndigheten är fortsatt intressant även om regeringens tolkning innebär att projektet skjuts framåt i tiden. Vi ska naturligtvis göra alla miljöutredningar som krävs, men vi vill göra dem i rätt ordning, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Det var för drygt fyra år sedan, i december 2016, som Bergstaten sade nej till kopparprojeketet i Laver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boliden begär att Högsta förvaltningsdomstolen prövar Laver-projektet. Foto: Anders Alm / TT
Boliden begär att Högsta förvaltningsdomstolen prövar Laver-projektet. På bilden Mikael Staffas, vd och koncernchef. Foto: Pressbild