Åsa Larsson Blind Foto: Anna-Karin Niia/Sameradion &SVT Sápmi

Sameby uppmanar bolag att avveckla planer på gruva

Uppdaterad
Publicerad

Samerådet tillsammans med Semisjaur Njarg sameby uppmanar Bolidens fem största ägare att ta hänsyn till de mänskliga rättigheterna och avveckla Bolidens planer på ett dagbrott i Laver. Samerådet är beredda att ta frågan vidare internationellt.

Samerådet har ihop med Semisjaur Njarg sameby skrivit till Bolidens största ägare (AMF; AP-fonderna, Den norska pensjonsfonden, SEB och Swedbank) och bett att de ska avveckla sina innehav i gruvbolaget, om en gruva i Laver i Norrbotten blir ett faktum, eller minska ägarskapet i Boliden.

”Bryter mot människorättssystemet” 

Samerådets vädjan grundar sig på att bolagen bryter mot människorättssystemet och deras corporate social responsability (CSR) policys. Till grund för brevet ligger en forskningsrapport från Stockholm samt Sydneys Enviromental institute.

– Har man tagit interna policys, ett intern regelverk i enskilda bolagen, där man säger att man ska upprätthålla mänskliga rättigheter ska man också kunna hålla bolagen ansvariga för vilka projekt man investerar i. Vi kommer göra det vi kan för att hjälpa samebyn driva sin rätt i frågan, säger Åsa Larsson Blind, Samerådets ordförande, till SVT Sápmi och Sameradion.

Skulle tvingas sluta med renskötseln

Rapporten visar att gruvan skulle ge förödande konsekvenser för Semisjaur Njarg sameby för att det skulle omöjliggöra användningen av sambyns vinterbetesland. Konsekvensen skulle bli att flera samebymedlemmar skulle tvingas sluta med renskötseln och att de som skulle bli kvar kommer att tvingas driva en renskötsel som mest består av utfordring i hägn.

”Lång erfarenhet av markområden där ämbeten förekommer”

Klas Nilsson, kommunikatör på Boliden säger att man inte har några synpunkter på att aktieägare kontaktas.

– Boliden har lång erfarenhet av markområden där renbeten förekommer i Västerbotten och Norrbotten. Vi konstaterar att detta är i ett tidigt skede så de frågorna kommer hanteras på ett säkert sätt om det blir aktuellt med en tillståndsprövning.  I nuläget har vi ansökt om en bearbetningskonstruktion, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.