Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bolidenanställda får tjänstledigt, utan att lönen försämras, när bolaget vill stärka vården. Foto: SVT

Bolidenanställda förstärker sjukvården

Uppdaterad
Publicerad
Boliden har beslutat att alla anställda i Sverige som vill jobba inom sjukvården under coronakrisen ska få tjänstledigt. Bolaget kommer också att betala ut gruvlöner till de som tillfälligt byter jobb.
– Vi vill ta vårt ansvar för samhället, säger områdeschefen Hans Jönsson.

Det var i slutet av förra veckan som Bolidenkoncernen fattade beslutet att ge anställda tjänstledigt om de är beredda att förstärka sjukvården under coronakrisen. Och redan nu har två anställda i Aitik utanför Gällivare anmält sitt intresse för att tillfälligt byta jobb.

”Ska inte förlora något”

Enligt områdeschefen Hans Jönsson gäller beslutet till att börja med alla Bolidens enheter i Sverige.

– Vi tror oss veta att vi har ett antal medarbetare som tidigare jobbat i vården och har en sådan utbildning. Då har vi sagt att vi beviljar tjänstledighet i tre månader i första hand för de som kan tänka sig att förstärka sjukvården. Dessutom kommer vi att fylla upp eventuella mellanskillnader i deras löner så att de inte förlorar någonting på det, varken i lön eller eventuell pension eller andra förmåner.

Vill stödja vården

Boliden motiverar beslutet med att bolaget vill ta sitt ansvar för samhället under coronaepedemin.

– Vi är en del av samhället och vi vill bidra till att samhället fungerar. Vi inser allvaret i det läge vi är i nu och då är det väldigt viktigt att vården får de resurser som den behöver. Vården har i dag en brist på resurser, det är alla medvetna om, så det känns bra att göra så här säger Hans Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet