Bolidens nya gruva äter upp byar

Uppdaterad
Publicerad

I går fick boende i Liikavaara och Sakajärvi i Gällivare kommun besked av Boliden att de måste flytta innan 2020 om bolaget väljer att starta en ny gruva i Liikavaara.

– Jag är less, ledsen, arg, förbannad och uppgiven men nu har jag fått besked att vi måste flytta, säger Katarina Sundelin boende i Sakajärvi. 

– Det är fruktansvärt att få veta att nu är det kört, vi måste flytta, säger Eva Beckman som bor i Liikavaara. 

Boliden Aitik

Det är ett fyrtiotal fastighetsägare som berörs av den kommande gruvdriften men det handlar inte enbart om att man kan tvingas flytta.

Många av gårdarna är skogsfastigheter som gått i arv i generationer med både jakt- och fiskerättigheter och möjlighet att driva djurhållning vilket inneburit möjligheten att bo på landsbygden med närheten till centralorten.

En flytt innebär förutom förlusten av boningshuset, också förlust av de fördelarna, vilket fastighetsägarna nu vill att Boliden ska värdera och ersätta.

”Försöker komma överens”

Erbjudandet som Boliden erbjuder fastighetsägarna är marknadsvärdet i nivå med fastigheter i närheten av Gällivare plus 25 procent utöver det alternativt en likvärdig fastighet. 

Avtalet liknar det som LKAB gjort med boende i Kiruna och Malmberget när de tvingas flytta på grund av gruvbrytningen. 

– Vi letar efter tomter som skulle passa till de flesta som bor i området och försöka komma överens så långt det går, säger Peter Bergman som är tillförordnad områdeschef vid Boliden. 

Han menar att det inte finns något annat alternativ annat än att komma överens med byborna för annars stoppas gruvdriften i Aitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boliden Aitik

Mer i ämnet