Trots att det planerade dagbrottet i Liikavaara/Sakajärvi förväntas ha en livslängd på bara åtta år så menar Hans Jönsson, områdeschef på Boliden Aitik, att den behövs. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Boliden försvarar planerade dagbrottet: ”Livslängden på Aitik förlängs”

Uppdaterad
Publicerad

Boliden Aitik planerar att öppna en ny gruva i Liikavaara/Sakajärvi i Gällivare kommun, vilket gör att många måste lämna sina familjehem. Trots att gruvetableringen beräknas ha en livslängd på cirka åtta år menar gruvbolaget att brytningen är värdefull.

– Livslängden på Aitik förlängs, säger Hans Jönsson, områdeschef på Boliden Aitik.

Gruvbolagets beräkningar visar att det finns möjlighet till gruvbrytning i cirka 8 år i Liikavaara/Sakajärvi. Men trots den relativt korta livlängden försvarar Hans Jönsson, områdeschef i Boliden Aitik, etableringen – trots att många måste lämna sina släktgårdar.

– Jag har största förståelse för att detta är känslomässigt och påverkar människor. Vi har fört diskussioner med alla fastighetsägare kring de här frågorna, säger Hans Jönsson, områdeschef på Boliden Aitik.

Domstol avgör

Boliden har vetat om fyndigheten sedan 1930-talet. Men nu vill man alltså bryta fyndigheten som ligger i anslutning till den stora Aitikgruvan och dess infrastruktur. Hans Jönsson menar att det är olika intressen som måste ställas mot varandra och att det i slutändan blir domstolen som avgör -  och det är där frågan ligger just nu.

– Är det värt att jobba mot en fossilfri framtid? Då behövs koppar. Är det värt att förlänga livstiden på Aitik där det jobbar 800 personer?

Bättre bryta i Gällivare än ”utlandet”

Hans Jönsson säger att fördelen att bryta fyndigheten är att man har i princip fossilfri elproduktion, vilket innebär att man kan bryta koppar med betydligt mindre koldioxidutsläpp än om den bryts i ett annat land med sämre miljövillkor.

I videon ovan kan du höra Hans Jönsson, områdeschef på Boliden Aitik, om varför gruvan behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boliden Aitik

Mer i ämnet