Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kort livslängd för ny gruva i Liikavaara i Gällivare kommun

Byborna i Liikavaara lämnar sina hem för gruva med livslängd på åtta år

Uppdaterad
Publicerad

Aitik Boliden planerar att öppna en ny gruva i Liikavaara i Gällivare kommun. Det innebär att byn töms och rivs. Nu visar det sig att den nya gruvan inte har en längre livstid än åtta år.

En av dem som nu flyttar är Pentti Tyrväinen som till hösten får en ersättningsbostad i Koskullskulle.

Han anser att det är väldigt kortsiktigt tänkande som får stora konsekvenser både för de boende och naturen, och att det hade varit lättare att acceptera om det varit en längre livstid på gruvan.

Tänkte bo kvar

– Det känns jättekonstigt och jag förstår inte hur man kan och får öppna en gruva som förstör så mycket.

Pentti Tyrväinen är bördig från finska Karesuando, träffade sin fru från Liikavaara för drygt fyrtio år sedan och fick en tomt på hennes släktgård och byggde ett hus. Nu tvingas de att flytta och huset ska rivas när Boliden Aitik vill bryta koppar i åtta år.

– Det känns konstigt att flytta, jag trodde att jag skulle bo här resten av mitt liv.

Liikavaargruvan har hög kopparhalt

– Jag förstår att de tycker att det är jobbigt, men då är det återigen det gamla vanliga – motstående intressen, individens och samhället, säger Hans Jönsson områdeschef Boliden Aitik.

Enligt Boliden Aitik är förklaringen till den korta livslängden för den nya Liikavaaragruvan att det handlar om att förbättra den nuvarande Aitikgruvans totala lönsamhet och konkurrenskraft, i och med att Liikavaara har högre kopparhalt jämfört med Aitik dagbrott.

”Handlar om pengar”

– I slutändan handlar det om pengar. Men i grunden – det vi gör är att producera koppar som behövs för samhällets välfärdsutveckling, säger Hans Jönsson.

Aitik har sökt om bearbetningskoncession hos Bergstaten för Liikavaara, vilket innebär att man får rättigheten att bryta mineraliseringen. Man har även sökt miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen.

Planeras öppna 2023

Den nya gruvan planeras att öppna 2023 men kommer inte att innebära produktionsökning eller fler arbetstillfällen, utan ersätter malm från Aitikgruvan och förlänger livslängden för Aitikgruvan med två år.

Liikavaaragruvan blir ett dagbrott som kommer att vara, när gruvan stängs om åtta år, cirka 1 kilometer långt, 500 meter brett och cirka 200 meter djupt.

Gruvverksamheten kommer även att påverka E10:an som måste dras om och planen är att en gång i veckan stänga vägen i ungefär en halvtimme vid sprängningar.

I dagsläget har Boliden Aitik löst in drygt hälften av fastigheterna i byn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boliden Aitik

Mer i ämnet