• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Bybor besvikna på politikerna

Publicerad

Byborna i Sakajärvi, Liikavaara och Laurajärvi tvingas flytta då Aitikgruvan utvidgas. Nu kräver de att politikerna i Gällivare ställer upp för dem på samma sätt som man gjort i Malmberget.

Byarna Sakajärvi, Liikavaara och Laurajärvi, omkring 20 kilometer söder om Gällivare ska inom några år tömmas. Anledningen är den planerade utvidgningen av Aitikgruvan.

Förra veckan höll gruvbolaget Boliden ett informationsmöte dit ett 50-tal bybor kom i hopp om att få svar på sina frågor men många fastighetsägare var besvikna efter mötet. De drabbade byborna vill att politikerna i Gällivare ställer upp på samma sätt som man har gjort i Malmberget när LKAB:s gruvbrytning tvingar invånare att flytta.

Boliden Aitik

– Kommunpolitikerna som var med på mötet fick höra vår frustation, men de satt där och sa att de inte kan göra något, att vi ska lösa det här med Boliden, säger Sakajärvibon Katarina Sundelin.

Kommunen tredje part

Men att kommunen ska ta ställning i frågan och sätta press på gruvbolaget är inte möjligt menar Eva Alriksson (M).

– Det här handlar om Boliden och de som bor i byarna – kommunen är tredje part, säger Eva Alriksson (M) kommunfullmäktigeledamot Gällivare.

Politikerna menar att skillnaden mellan stadsomvandlingen i Malmberget och det som sker mellan Boliden och de boende i Sakajärvi, Liikavaara och Laurajärvi, är att det inte finns några detaljplaner eller kommunalt ägande i byarna och därför är det svårt för kommunen att sätta press på Boliden.

”Kämpar med näbbar och klor”

Katarina Sundelin i Sakajärvi är femte generationen på gården och hon undrar hur man värderar känslorna för en släktgård, livskvalitetèn, och hur man ska hitta ett likvärdigt boende på landsbygden men ändå ha närheten till centralorten Gällivare.

– Vi känner oss jättesmå och ensamma och vi kämpar med näbbar och klor – men vad ska vi göra?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boliden Aitik

Mer i ämnet