– Jag är orolig för vad som ska hända med släktgården, säger Katarina Sundelin i Sakajärvi. Foto: Katarina Sundelin

Tvingas lämna hemgården efter fem generationer

Uppdaterad
Publicerad

I våras fick byborna i Sakajärvi och Liikavaara utanför Gällivare beskedet – inom bara några år ska deras byar vara tömda då Aitikgruvan breder ut sig. I kväll är de kallade till ett informationsmöte. – Vi hoppas på svar i ersättningsfrågan och på en tidsplan, säger en av byborna.

Det är den utökade brytningen i koppargruvan Aitik i Gällivare som är orsaken då sprängzonen i Bolidens dagbrottsgruva kommer för nära byarna. År 2020 måste byborna i Sakajärvi ställa in sig på att flytta. Tre år senare kan de som bor i Liikavaara tvingas flytta. Men det förutsätter att Boliden får klart med alla miljötillstånd i tid.

Många frågetecken

Sedan beskedet från gruvbolaget kom i våras har oron bland byborna varit stor.

Boliden Aitik

– Vi vet inte vad som ska hända med våra fastigheter och var vi kan få ersättningsfastigheter, många av oss har gårdar med djur och det är inte så lätt att flytta, säger Anna-Karin Nordvall.

Nu har Boliden kallat berörda bybor i de närliggande områdena och Gällivare kommuns politiker till informationsmöte på torsdag kväll.

– Vi hoppas få svar hur dom ska ersätta eller värdera våra fastigheter och en tidplan. Jag har hört att dom vill lösa in fastigheterna innan 1 januari 2017 och det är inte så många månader till det, säger Anna-Karin Nordvall, boende i Sakajärvi.

Känslosamt

Katarina Sundelin, även hon bosatt i Sakajärvi, säger att hon under mötet i kväll hoppas få information om vad som ska hända med hennes släktgård. Hon är femte generationen som bor på gården.

– Jag är orolig för vad som ska hända med släktgården, säger hon och berättar att det handlar om 19 hus i Sakajärvi och 13 fastigheter i Liikavaara som berörs av Aitiks utvidgning.

– Det är mycket känslor i gården även om man får ersättning, säger hon.

Aitik

Sveriges största koppardagbrott

Producerar malm, koppar, silver och guld

Närmare 700 anställda och Gällivare kommuns största privata arbetsgivare

Grundades 1968

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boliden Aitik

Mer i ämnet