Anna-Karin Nordvall, boende i Sakajärvi, är en av dem som kanske måste flytta inom bara några år. Foto: Hans Sternlund/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gruvverksamhet avvecklar byar i Gällivare

Publicerad

Byarna Sakajärvi och Liikavaara i Gällivare kommun ska tömmas på grund av Bolidenbolagets utvidgning av sin gruvverksamhet i Aitik. Byarna ska preliminärt vara avvecklade 2020 och 2023.

– Vi reagerar med bestörtning. Tidigare har det låtit som att det är länge fram. Kanske en tio-femton års period, säger Anna-Karin Nordvall som bor i byn Sakajärvi.

Det är den utökade brytningen i koppargruvan Aitik i Gällivare som är orsaken. År 2020 måste byborna i Sakajärvi ställa in sig på att flytta. Tre år senare kan de som bor i Liikavaara tvingas flytta. Men det förutsätter att Boliden får klart med alla miljötillstånd i tid.

–  Det tar längre och längre tid att få igenom tillståndsprocesser. Så då kan man ana att det kommer ta ut på tiden, säger kommunikationschefen Christine Nilsson på Boliden.

”Väldigt svårt”

Bybon Anna-Karin Nordvall måste börja se sig om efter någonstans att ta vägen.

– För vår del är det väldigt svårt. Dels har vi en ridskoleverksamhet och hyresgäster. Vi har ridläger och mark, massa små uthus. Jag tror inte att man bara kan lösa det hur enkelt som helst, säger hon.

Missnöjda med kommunen

I Sakajärvi bor även familjen Bergman.

– Vi vill ju bo kvar här. Vi har byggt vårt liv här. Vi har alla möjligheter man kan ha på landet. Var ska vi ta vägen?

Nu ska byborna samlas i ett eget möte för att ta upp strategier hur man ska gå vidare. Hittills har de saknat en viktig aktör.

– Kommunen har inte sagt ett pip. De har inte bidragit på något sätt. De har lyst med sin frånvaro, säger bybon Anna-Karin Nordvall.

Redan kallställt

– Denna fråga är relativt ny så vi har inte kunnat ha någon djupare dialog om detta, säger Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling (V).

Boliden har tidigare köpt ett tiotal fastigheter i byarna som står kallställda. Cirka 100 personer bor i  Sakajärvi och Liikavaara. Byarna ligger längs väg E10 söder om Gällivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boliden Aitik

Mer i ämnet