– Jag vill inte trivalisera situationen för dem som påverkas, säger Björn O Nilsson, landshövding i Norrbotten. Två byar töms på grund av Bolidens planer att öppna en ny gruva i Liikavaara i Gällivare kommun. Foto: TT

Landshövdingen om gruvan: ”Svåra frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Bolidens planer att öppna en ny gruva i Liikavaara i Gällivare kommun innebär att två byar töms på sin befolkning.

– Det kommer alltid råda motstridiga intressen vid gruvetableringar oavsett hur lång livslängd en gruva kan tänkas få, säger Björn O. Nilsson, landshövding i Norrbotten.

Totalt är det runt 100 personer, och därmed ett 40-tal hushåll, som drabbas när byarna Sakajärvi och Liikavaara ska tömmas på grund av gruvans utbredning.  Även företagare och fritidshusägare kommer att drabbas.

”Går inte svara enkelt”

Aitik Boliden planerar att driva gruvan i Liikavaara  under åtta års tid är det  rimligt att  en gruvdrift under så kort tid ska få så stor påverkan för enskilda?

Boliden Aitik

–Jag förstår frågeställningen och jag vill inte trivalisera situationen för dem som påverkas. Det går inte att svara enkelt på frågan. När det gäller markfrågor står alltid olika samhällsintressen emot varandra, säger Björn O Nilsson.

”Väldigt svåra frågor”

Vad är din egen reflektion?

–  Jag har respekt för gruvbolagets argumentation när det gälller deras affärsmässiga kunskaper men jag har också förståelse för byborna och att det finns ett Natura 2 000 intresse att ta hänsyn till. Om gruvbolag som Boliden kan tjäna pengar och utveckla gruvverksamheten så finns det en samhällsnytta i det.

– Det här är väldigt svåra frågor och det finns mycket argumentation och sakskäl att ta hänsyn till.  Därför är det bra att frågan om nya gruvor alltid prövas och att berörda kan nyttja möjlighet att överklaga. I det finns ett viktigt samhällsintresse, säger Björn O Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boliden Aitik

Mer i ämnet