Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katarina Sundelin är rädd att hon tvingas lämna sitt hem om Boliden Aitik öppnar en ny gruva i Liikavaara/Sakajärvi i Gällivare kommun. Nu börjar förhandlingarna i mark- och miljödomstolen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Gruvplaner i Gällivare avgörs i domstol: Katarina kämpar för att slippa flytta från sitt hem

Publicerad

Katarina Sundelin är orolig att hon måste lämna sitt hem om Boliden Aitik öppnar en ny gruva i Liikavaara/Sakajärvi i Gällivare kommun. En oro som hon delar med många andra.

Under måndagen startar huvudförhandlingarna i mark- och miljödomstolen kring den omdebatterade Liikavaarafyndigheten i Gällivare.

Drygt fyrtio fastighetsägare berörs av gruvplanerna. Enligt Boliden Aitiks beräkningar skulle gruvbrytningen kunna pågå i cirka åtta år.

”Måste fortsätta slåss”

Katarina Sundelin är en av de som har kämpat i drygt tolv år mot Boliden Aitiks planer att öppna ett nytt dagbrott i området runt byarna Liikavaara, Sakajärvi och Laurajärvi. Själv bor hon i Sakajärvi på en gård som hennes släkt haft i fem generationer.

– Det känns som spurten i ett maratonlopp. Jag måste fortsätta slåss för min sak och jag hoppas att jag orkar i mål,säger Katarina Sundelin.

Kluven

Om gruvan startar och sedan stängs efter åtta år skulle dagbrottet vara cirka en kilometer långt, 500 meter brett och cirka 200 meter djupt.

– Jag känner att samhället har en väldigt kortsiktig tanke när man kan ta gårdar där människor har bott i flera generationer för att exploatera i åtta år, men samtidigt är jag kluven eftersom även jag använder metaller, säger Katarina Sundelin.

Hör Katarina Sundelin berätta om sina känslor inför domstolsförhandlingarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer