Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mjölkbonden Lars Eriksson i Hundsjö beskriver läget efter cyberattacken mot Norrmejerier. Foto: Simon Vikström / SVT

Bonden Lars i Boden om hackerattacken: ”Mjölk går inte att lägga på hög”

Uppdaterad
Publicerad

En hackerattack mot Norrmejeriers kontor i Umeå har satt stopp för produktionen där. Det har gjort att mjölk nu får skickas till Luleå istället.

Men i längden kan det bli svårt för mejeriet att ta emot större mängder mjölk.

Efter hackerattacken mot Norrmejerier i Umeå under tisdagen, tvingas företaget nu leverera till mejeriet i Luleå. Ett mejeri som ska läggas ner inom några månader.

Men när mjölk från söder nu skickas till Norrbotten istället blir belastningen större. Något som kan bli ett bekymmer om inte attacken snart åtgärdas.

– Det är ungefär som med malmtransporten, det går att tillverka och lägga på hög. Men det fungerar inte med mjölken, säger Lars Eriksson.

”En otäck agenda”

Jenny Karlsson, ordförande i LRF Norrbotten, ser cyberattacken mot Norrmejerier som en direkt attack mot livsmedelsproduktionen.

– Vi blir snabbt sårbara. Om transporterna från gårdarna inte fungerar tvingas bönder slänga bort mjölken. Det finns inga andra lagringsmöjligheter när tankarna är fyllda.

Cyberattacken har gett Jenny Karlsson en kuslig känsla.

– När man gör ett direkt angrepp mot matproduktionen så finns det en otäck agenda bakom. Det är mycket kusligt!

Hör mjölkbonden Lars tankar om hackerattacken och vad som kan hända om det drabbar länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.