Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När vi får in en störning havererar helt enkelt systemet” – se vd:n Gerhard Bley berätta om hur systemet slogs ut. Foto: SVT

Norrmejeriers vd om cyberattacken: Så havererade systemet

Uppdaterad
Publicerad

Angriparna kom åt produktionssystemen hos Norrmejeriers mejeri i Umeå och lyckades slå ut delar av produktionen. Nu arbetar företaget för att återuppta verksamheten efter cyberangreppet.

– När det letar sig in fel i våra system är det som att de kortsluts, säger Norrmejeriers vd Gerhard Bley.

Natten mot tisdag upptäckte Norrmejerier att Umeåmejeriet utsatts för ett cyberangrepp. Företaget stängde ner produktionen i Umeå och har som följd av attacken ökat produktionen på mejerierna i Burträsk och Luleå. Norrmejerier samverkar också med branschkollegor för att rädda den mjölk som inte kan användas.

Norrmejeriers fokus är att komma i gång med verksamheten på Umeå mejeri, men företaget har ingen prognos när förutsättningarna för en återstart finns.

– Alla våra backupsystem har fungerat perfekt. Det gör att vi kommer kunna återstarta verksamhet. Men jag kan inte ge någon prognos när vi är igång, säger Gerhard Bley.

Cyberangrepp kan hota livsmedelsförsörjningen

Det finns inte statistik över hur många aktörer i livsmedelskedjan som utsatts för cyberangrepp de senaste åren. Men i en rapport om hot mot livsmedelsområdet konstaterar Livsmedelsverket att aktörer med ”rätt kunskap, resurser och medel” kan påverka stora delar av Sveriges livsmedelsförsörjning genom just cyberangrepp.

SVT har tidigare berättat att Norrmejerier successivt ska lägga ner verksamheten i Luleå som följd av en vikande mjölkkonsumtion. Men cyberattacken har inte fått Gerhard Bley på andra tankar.

– I grunden är det beslutet helt riktigt. För det bygger på att vi behöver bli effektivare. Sen kan vi vara glada i stunden att Luleå finns och att vi kan producera produkter där just nu. Men angreppet sätter fingret på att vi behöver jobba hårdare med vår säkerhet här i Umeå, säger han.

Motivet inte känt

Polisen har mottagit en anmälan från Norrmejerier och rubricerar brottet som dataintrång. Vilka som ligger bakom attacken eller motivet är inte känt för Gerhard Bley – inte heller har Norrmejerier mottagit några krav på betalning.

– Vi har en stor IT-avdelning med hög kompetens och vi tar hjälp av extern support. Och de jobbar i princip dygnet runt för att åtgärda det här, säger Gerhard Bley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.