Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bonden Ulla Bergström förklarar hur bönderna i Norrbotten påverkas om mejeriet läggs ned i Luleå. Foto: SVT/Erica Olofsson

Bonden Ulla om nedläggningsplanen av mejeriet i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Den vikande mjölkkonsumtion, stora investeringsbehov samt en generellt svag lönsamhet har lett till att Norrmejerier överväger att lägga ned sitt mejeri i Luleå. Något som inte kommer slå mot bönderna enligt företaget.

61 personer vid mejeriet i Luleå kan komma att påverkas om planerna blir verklighet. Men bönderna kommer inte drabbas negativt enligt företaget.

– Nej, tvärtom. Norrmejerier ägs av våra bönder och vårt enda syfte är att skapa förutsättningar för lönsam mjölkproduktion i hela Norrland, säger Norrmejeriers vd Gerhard Bley.

Bonden Ulla tycker att det är tråkigt men har ändå förståelse för planerna.

– Vi är tvungna, säger hon.

 ”Kommer stärka lönsamheten”

Vd:n menar snarare att nedläggningen kan stärka bönderna.

– Genom att göra den här åtgärden så kommer vi att stärka lönsamheten för våra bönder på gårdsnivå. Det är en grundförutsättning för att vi ska ha mjölkbönder i Norrbotten, säger han.

I videon hör du mjölkbonden Ullas synpunkter på nedläggningsplanerna av mejeriet i Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.