Börje Salming kan få egen väg i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Hedersmedborgare Börje Salming kan få en väg uppkallad efter sig i det nya Kiruna och tröjan i taket i Matojärvi ishall förväntas bli en turistattraktion.

I måndags beslutade en enig kommunstyrelse sig för att satsa 200 000 kronor på arrangemanget den 3 december då hockeylegenden Börje Salmings tröja ska hissas upp i Matojärvis tak. En satsning som trots det är omdiskuterad i vissa läger.

– Jag förstår det,  men den här satsningen går inte ut över andra föreningar. Vi tar pengarna från kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Börje Salming hyllas

Börje Salmings väg

Men Börje Salmings moderklubb Kiruna AIF har större ambitioner och förväntningar än så. Det visar ansökan om kommunala bidrag som föreningen gjort.

”En bankett eller middag i stadshuset på kvällen cirka 21.30 Exempelvis presenterar Kiruna kommun nu att en gata i det nya Kiruna får namnet Börje Salmings väg” skriver Kiruna AIF.

Och föreningen vet hur den ska lanseras:

”Vägen från Kiruna som ledde ända till hockeyns mecka Toronto.”

”Inte helt orimligt”

– Börje Salming är hedersmedborgare och Kirunas mest kända person genom tiderna. Då är det inte helt orimligt att han också får en väg uppkallad efter sig, men det är inte en fråga vi har på bordet just nu, säger Stefan Sydberg, gruppledare för moderaterna.

– Det enda vi har tagit beslut om är medfinansiering så det vägnamnet har vi inte ens diskuterat, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Turistsatsning

Kiruna AIF tror också att Börje Salmings tröja i Matojärvis tak för lång tid framöver kommer att bli en attraktion för hela hockeyvärlden och ge en ökad turism.

–Det är svårt att svara ja eller nej på den frågan, men det blir inte mindre turism efter ceremonin i Matojärvi i december i alla fall, säger Stefan Sydberg.

– Jag är inte så insatt i hockeyn ,men de som är det hävdar att det här har ett väldigt stort värde för Kiruna, säger Kristina Zakrisson.

”Ett litet bidrag”

Men hela arrangemanget kostar 400 000 kronor och Kiruna AIF förhandlar med gruvtolvan för att fackklubben ska gå in med resten av summan.

Men ordförande Jan Thelin är tveksam till det.

– Att vi skulle betala den resterande summan, det tror jag aldrig att vi gör, men ett litet bidrag kommer vi nog att gå in med. Sedan får väl AIF samla in resten på annat sätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Börje Salming hyllas

Mer i ämnet