Kiruna kommun vill betala halva kostnaden för firandet av Börje Salming. Foto: TT

Hyllning av Salming får stort kommunbidrag

Publicerad

Kiruna kommun öppnar börsen för att vara med och betala firandet av Börje Salming.

Kommunstyrelsen i Kiruna säger ja till en ansökan om medfinansiering av arrangemanget när Kiruna AIF tar emot Börje Salming och delegationen från Toronto Maple Leafs den 3 december.

Kirunas störste idrottsutövare ska hyllas stort i sin gamla hemmahall Matojärvi om knappa fyra veckor när Salmings hyllningsflagga ska hissas. Flaggan tas ned från Air Canada center i Toronto för att få en ny plats där allt började för Börje Salming.

I samband med evenemanget ska Kiruna AIF:s nystartade lag möta Malmberget i division II och senare på kvällen ska en bankett hållas med bland andra gästerna från Toronto och naturligtvis Börje Salming själv.

Arrangemanget har en totalbudget på 400 000 kronor och Kiruna AIF har ansökt om att kommunen ska bidra med hela summan.

”Det här kan vi inte missa”

Kommunstyrelsen beslutade dock med rörande enighet att bevilja ett bidrag på 200 000 kronor.

– Det här är något som vi inte kan missa. Det går inte att ha någon annan åsikt om det här, säger exempelvis miljöpartisten Henry Emmoth.

– Man kan se det som en sorts marknadsföringspengar, säger centerpartisten Rune Lans.

Trots att bara halv summan sköts till kommer arrangemanget att genomföras som planerat.

– Vi förhandlar med bland annat Gruvtolvan om hjälp med finansieringen. I värsta fall får vi stå för resten av notan själva i föreningen. Det här är en enda chans vi får och vi tänker verkligen sätta ett avtryck, säger Mats Sidmalm i Kiruna AIF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Börje Salming hyllas

Mer i ämnet