Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet från 2016 ser du när den i dag bortgångne Börje Salming hyllas på sin allra första hemmaplan – Matorjärvi ishall. Foto: Hans Sternlund/SVT

Börje Salmings hemmahall i Kiruna möglar – akut rivning

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun stänger ned anrika Matojärvi ishall på obestämd tid. Mikrobiell påväxt, i vardagligt tal mögel, har hittas på flera ställen med akuta rivningar som följd.

År 2016 hyllades Börje Salming stort i sin allra första hemmarink. Nummer 21 hissades till taket i Matojärvi och han berättade om sitt favoritminne.

– När man kröp under ladan när det var mörkt och stängt och åkte skridskor själv. De minnena glömmer man aldrig, sa den i dag bortgångne hockeyspelaren till SVT då.

Akuta rivningar

Under sommaren har Kiruna kommun upptäckt flera fall av mikrobiell påväxt i hallen. Arenan stängs ned tills vidare och man har redan vidtagit akuta åtgärder som rivning och bortforsling av material.

Beslutet innebär att isläggningen sannolikt skjuts fram.

– Jag beklagar och förstår att det kan få stora konsekvenser för verksamheterna. Men det är hälsan hos de som vistas i ishallen som vi värnar, säger Christine Brännvall, ordförande i fritidskutskottet.

De påverkas av beslutet

Problem med mögel har funnits i hallen under många år men inte av samma dignitet att den klassas som hälsofarlig.

Förutom personal är det damidrotten, samt barn- och ungdomsverksamheten som påverkas av beslutet.

Kommunen meddelar att nedstängningen kommer att omprövas så fort det tillkommer ny information om anläggningens status.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.