Katarina tvingas bo i andra hand

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen drabbar inte bara storstäderna. I Kiruna är det 200 bostadslösa på varje ledig lägenhet, kötiden är åtta år för en lägenhet i centrala stan.

Bostadsbristen i landet finns inte endast i storstäderna. I Kiruna är det 200 bostadslösa på varje ledig lägenhet, kötiden är åtta år för en lägenhet i centrala stan.

Frida Mattson flyttade till Kiruna i december när hon fick jobb på en restaurang. Hon fick snabbt erfara om svårigheten att hitta en lägenhet att hyra.

– Jag har bara en tillfällig bostad till sista mars just nu. Jag behöver en bostad om jag ska kunna fortsätta med jobbet annars får jag väl flytta hem till Borås igen säger Frida Mattsson.

Hyr i andra hand

Katarina Poggats Sarri jobbar som elevassistent på en skola hon hyr en lägenhet i andra hand som hon måste lämna till sommaren. Hon har stått i bostadskön i sex år men har inga stora förhoppningar att få en egen lägenhet.

– Jag söker med ljus och lykta men det finns inte så många lägenheter som är lediga, de som finns har för höga hyror det klarar jag inte av ekonomiskt. Det ser ganska mörkt ut, jag måste kanske flytta till föräldrarna med alla möbler och saker det känns tråkigt det är som att gå bakåt och inte se framåt säger Katarina Poggats Sarri.

Vill jobba i Kiruna

Ett trendbrott kan anas enligt vd:n för det kommunala bostadsbolaget, idag är det 200 bostadssökande som visar intresse så fort en lägenhet blir ledig, det är cirka 100 hundra färre intressenter än tidigare.

– Det är definitivt en ljusning. Ser man ett år tillbaka  så var det ett större tryck på de lägenheter som blev lediga. Vi har tillfört 350 bostäder, även andra fastighetsägare har tillfört bostäder det gör att det blir en större rörlighet på bostadsmarknaden säger Annelie Vinsa Vd på Kiruna bostäder.

Osäker framtid

Frida Mattsson som fick jobb och flyttade till Kiruna säger att hon hoppas fortfarande att hon får någonstans att bo efter sista mars för hon vill väldigt gärna stanna och jobba i Kiruna.

Katarina Poggats Sarri säger att hon vet att hon vill bo i Kiruna men hon vet ingenting om hur hennes boende kommer att se ut i framtiden.

– Jag har ingen aning, avslutar hon.

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet